+ 31 85 40 10 620 info@splintt.nl

Wanneer moet je kiezen voor eLearning?

en de voordelen hiervan

Ben je benieuwd wanneer je voor eLearning kunt kiezen?

Heb je interesse om eLearning in te zetten of ben je zoekende in je huidige aanpak en weet je nog niet of je voor eLearning moet kiezen? Ben je van plan om aan een doelgroep kennis over te dragen, vaardigheid te toetsen of bewustzijn te vergroten? Dan kun je voor eLearning kiezen. 

De populariteit van eLearning

Er is een enorme groei in de eLearning markt. In 2015 was de eLearning markt goed voor 107 miljard; in 2025 is dit voorzien op 325 miljard. Deze enorme groei komt door de vele voordelen die er aan eLearning hangen en deze voordelen van eLearning worden ook steeds relevanter. Denk bijvoorbeeld aan de volgende voordelen: 

  • Tijdsbesparing door eLearning voor de deelnemer (cursist) doordat kennis gecomprimeerd wordt aangeboden
  • Tijdsbesparing door eLearning voor de trainer doordat deze niet telkens hetzelfde hoeft te vertellen, maar zich focussen op het doornemen van afwijkende situaties
  • Een deelnemer (cursist) kan altijd & overal leren en op elk deviceEenduidige informatie overdracht: met eLearning breng je de wenselijke informatie op 1 manier over
  • Online training kan heel leuk zijn door toevoegen van gamification
  • Voortgang kan goed worden gemonitord
  • eLearning kan vaker worden gebruikt (schaalbaar) en daarmee ook goed voor je portemonnee

 

Voor -en nadelen voor het gebruik van eLearning

Er zijn dus genoeg voordelen op te noemen voor het gebruik van de manier van leren. Wil je meer lezen over de voordelen en ook de nadelen van eLearning?

Wanneer moet je kiezen voor eLearning?

Maar los van populariteit: wanneer moet jij nou kiezen voor eLearning? Welke beweegredenen zijn er om dit te doen en welke voordelen maken het voor jou en/of je organisatie relevant? 

Er zijn dus redenen genoeg om voor eLearning te kiezen. Een van de belangrijkste redenen waarom bedrijven en organisaties ervoor kiezen eLearning in te zetten, is kostenbesparing. Met de inzet van eLearning kan er flink wat geld worden bespaart, omdat werknemers niet meer op cursus hoeven te gaan waarbij reiskosten en verblijfkosten komen kijken. Ook bespaard het tijd, omdat zij geen tijd meer kwijt zijn aan het reizen naar de trainingslocatie. Dit allemaal bespaar je met een online leeromgeving waarbij deelnemers eenvoudig vanuit huis, of kantoor, op in kunnen loggen en de cursus kunnen volgen. Bijkomend voordeel is dat bedrijven in kunnen zien of deze cursussen succesvol worden afgerond, inclusief een score per deelnemer.

Bij de tijd blijven

Om bij de tijd te blijven zal je dus moeten overwegen of e-learning ook iets voor jouw bedrijf is. Er zijn zoals je ziet genoeg redenen waarom bedrijven voor e-learning kiezen. Door de grote populariteit van eLearning kunnen bedrijven, organisaties en onderwijsinstellingen er niet meer omheen. Sterker nog: werknemers en cursisten verwachten niet anders dan dat je gebruikt maakt van eLearning voor het scholen, bijscholen en omscholen. Met een digitale leeromgeving is het namelijk eenvoudiger om mensen iets bij te brengen. Dat geldt voor scholen en universiteiten maar ook voor bedrijven die hun medewerkers willen opleiden of een cursus willen aanbieden. 

Er zijn genoeg eLearning tools beschikbaar waarmee bedrijven en organisaties een begin kunnen maken in het ontwikkelen van eLearning modules. Wij raden wel aan vooraf goed te bepalen over welke onderwerpen je het wil hebben in de eLearning en of er voldoende kennis aanwezig is intern om gebruik te maken van deze tools.

 

Conclusie over wanneer je voor eLearning kunt kiezen

Het is je nu vast duidelijk wat de voordelen van eLearning zijn. En waarom jouw organisatie eLearning zou kunnen gaan gebruiken. 

Nu hoef je natuurlijk niet meteen al je klassikale trainingen overboord te gooien. Je kunt ook kiezen voor blended learning, waarbij je offline en online combineert. Persoonlijk contact zorgt namelijk voor meer binding en maakt het bespreken van uitzonderingen en specifieke casussen mogelijk. Een goede discussie met collega’s onderling, met een expert of met een trainer kan immers erg verhelderend zijn. 

Wil je meer weten over eLearning, advies over de inzet in jouw organisatie of eens van gedachten wisselen, neem dan gerust contact met ons op. We kunnen op alle fronten verder op weg helpen.

Zoek je een oplossing voor jouw situatie?