+ 31 85 40 10 620 info@splintt.nl

De voordelen en nadelen van eLearning

is eLearning de oplossing voor elke organisatie en situatie?

In het kort over eLearning

Met hetzelfde gemak waarmee mensen hun kleding online kopen, leren we ook steeds meer online. Van Youtube tutorials tot serieuze eLearning modules, iedereen heeft ermee te maken. eLearning is eigenlijk onmisbaar geworden in onze moderne samenleving. Niet alleen bedrijven maken veelvuldig gebruik van eLearning, maar ook onderwijsinstellingen, vrijwilligersorganisaties, zorginstellingen en goede doelen.

De voordelen van eLearning

Er zijn tal van voordelen op te noemen van een online leeromgeving. Zo zorgt de toevoeging van eLearning voor een besparing in tijd. Werknemers die de eLearning doorlopen, doen dit niet alleen sneller en effectiever, maar ook kunnen ze dit doen op een tijdstip dat hen uitkomt. De deelnemer hoeft, dankzij eLearning, niet eerst naar kantoor of een andere locatie te komen voor een klassikale training, maar hij/zij kan de eLearning vanuit huis doorlopen. Dit levert een flinke besparing op in reistijd, die nu dus beter benut wordt. Naast een besparing in reistijd heeft dit ook nog eens invloed op de reiskosten, die normaliter vergoed worden door het bedrijf.

Een ander groot voordeel is flexibiliteit. Deelnemers kunnen zelf bepalen waar en wanneer ze inloggen op de leeromgeving en kunnen dit altijd en overal doen. Daar komt nog eens bij dat de cursussen en trainingen eenvoudig aangepast kunnen worden, om zo relevantie en actualiteit van de eLearning te waarborgen.

Naast deze 2 sterke voordelen zijn er nog tal van andere voordelen van eLearning.

De nadelen van eLearning

Het bekend nadeel van eLearning, of eigenlijk een zwakte, is dat je nog meer dan in een klassikale training afhankelijk bent van een professionele leerhouding van de deelnemers. Niet lezen en wel doorklikken is in sommige gevallen moeilijk te ondervangen, maar ook hiervoor zijn wel oplossingen te bedenken zoals toetsing. Daarnaast blijven er altijd mensen die vasthouden aan een klassikale setting waarbij kennis wordt overgedragen door samen in dezelfde ruimte te zitten. Deze mensen hebben dus wat extra overtuiging nodig om toch met eLearning aan de slag te gaan. Een laatste nadeel is dat bij grote aantallen deelnemers het een voordelige oplossing kan zijn om eLearning op maat te ontwikkelen, maar bij kleinere aantallen deelnemers is de prijs per deelnemer buitensporig hoog. Het is dan natuurlijk wel te overwegen om een standaard eLearning te gebruiken als deze beschikbaar is. In dat geval hoeven ook de kosten geen nadeel te zijn.

eLearning geschikt voor jouw situatie

Is eLearning geschikt voor jouw situatie? Denk je dat jouw werknemers eLearning kunnen gebruiken en er open voor staan? Wij helpen je graag met de ontwikkeling, opzet en implementatie van eLearning!

waar kunnen we jou mee helpen?