+ 31 85 40 10 620 info@splintt.nl

eLearning

voor kennisoverdracht, het vergroten van inzicht en het trainen van vaardigheden binnen je organisatie

eLearning in het kort

E-learning wordt steeds bekender onder organisaties en bedrijven, van klein tot groot. Als oplossing voor kennisoverdracht, het vergroten van inzicht en het training van vaardigheden is e-learning een ideaal en onmisbaar middel geworden. Met een goed e-learning design kan er veel bereikt worden.

Met hetzelfde gemak als waarmee we tegenwoordig onze aankopen online doen, zoals schoenen maar ook onze boodschappen, leren we ook steeds meer online. In het bedrijfsleven worden deze leermiddelen meestal niet in-house ontwikkeld, maar eerder geheel of gedeeltelijk uitbesteedt. Door het uit te besteden bij een geschikte e-learning aanbieder wordt de kwaliteit hiervan gewaarborgd. De kwaliteit van de e-learning uit zich in de aansluiting bij de doelgroep, een passend en herkenbaar design en goed gebouwde content. Content geschreven op een onderwijskundige/didactische manier is hierbij van belang om de aansluiting bij de doelgroep te kunnen garanderen. Al deze punten zijn van essentieel belang om te zorgen voor een effectieve leerervaring en leerresultaat.

Laten we wat dieper ingaan op de herkomst van de term ‘e-learning’ en waarvoor het uitermate geschikt is.

Wat is e-learning?

De term e-learning is een verzamelnaam voor het maken en ontwerpen van leersituaties met behulp van internettechnologie. Meer lezen over de geschiedenis van e-learning? Met behulp van software systemen en eLearning tools wordt het mogelijk gemaakt om online en op elk apparaat trainingen te volgen. Hierbij kan het gaan om een volledige online leeromgeving (met behulp van een lms) en ook om losstaande online leeractiviteiten die o.a. via een website of Android/iOS app gevolgd kunnen worden.

E-learning is in feite een vrij breed begrip voor online leren. Wij zien het vooral als een leerinstrument voor het succesvol overbrengen van kennis en vaardigheden en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de specifieke leervorm. De effectiviteit van dit leerinstrument hangt af van de doelgroep waarvoor deze wordt ingezet.

E-learning zelf ontwikkelen

Waar de meeste organisaties en onderwijsinstellingen kiezen voor een standaard oplossing, heeft een gepersonaliseerd systeem (op maat gemaakt) tal van voordelen. Dit is ook de reden waarom grotere bedrijven (1000 medewerkers of meer) veelal daarvoor kiezen, voornamelijk omdat het voor hen rendabel is om gebruik te maken van een voor hen speciaal ontwikkeld e-learning systeem.

Uiteraard kun je e-learning zelf maken, met behulp van eLearning tools maar het is in de praktijk ingewikkelder dan het lijkt. Met alleen ICT of onderwijskundige kennis ben je er nog niet. Als je e-learning echt goed tot zijn recht wil laten komen, is het verstandig een e-learning professional hiervoor in te schakelen. Denk je toch dat je personeel in staat is om zelf e-learning te ontwikkelen? Dan raden wij je aan om hier meer te lezen over hoe je het beste zelf e-learning kan ontwikkelen behulp van de 3 beste eLearning tools.

Opzetten van een effectief e-learning design

De kwaliteit en opzet van een e-learning is belangrijk, maar ook het design is een belangrijk onderdeel. Kijk maar eens naar bijvoorbeeld Instagram of Twitter. Beiden websites zien er gelikt uit en er is bij de ontwikkeling van deze sites goed nagedacht over de vormgeving en user experience (UX). Bij het ontwikkelen van e-learning of een online leeromgeving is het van groot belang dat alles er netjes en overzichtelijk eruit ziet. Uit bepaalde wetenschappelijke studies komt bovendien naar voren dat kleurgebruik van invloed is op de leerprestaties.

Een professionele e-learning ontwikkelaar of aanbieder kan je meer vertellen over wat de beste manier is voor kleurgebruik, opzet van content, gebruik van afbeeldingen en de indeling hiervan in de e-learning.

 

De mogelijkheden van e-learning

E-learning biedt ontzettend veel mogelijkheden voor bedrijven, organisaties en overheden. Met behulp van e-learning is het bijvoorbeeld mogelijk om personeel snel op de hoogte te brengen van (nieuwe of veranderde) processen, producten, system of wet -en regelgeving. Tegelijkertijd is e-learning een ideaal leermiddel voor deelnemers, omdat zij niet meer hiervoor op locatie een training hoeven te volgen. Een klassikale training die stipt om 09:00 ‘s ochtends begint op gemiddeld een half uur rijden van de deelnemers, is iets uit het verleden.

Als ondernemer of leidinggevende hoef je je geen zorgen te maken over te hoge toetredingskosten van e-learning. Met e-learning kan er klein begonnen worden, zoals het afnemen van een enkele cursus bij een externe aanbieder, zonder dat er grof geïnvesteerd moet worden in het van de grond af aan laten ontwikkelen van een online leerplatform. Er zijn daarnaast ook branche cursussen of e-learning op thema beschikbaar. Deze cursussen zijn toegespitst op branche of op thema, zoals information security. De kosten voor het ontwikkelen van deze cursussen of thema’s worden dan gespreid over meerdere afnemers, waardoor de kosten ervan lager liggen. Voor bedrijven en organisaties die een e-learning willen over een specifiek thema is dit een ideale oplossing.

De mogelijkheden van e-learning zijn (bijna) oneindig, wat we je graag laten zien op onze e-learning diensten pagina.

Benieuwd naar de mogelijkheden?