+ 31 85 40 10 620 info@splintt.nl

eLearning tools

zelf trainingen en cursussen ontwikkelen voor je deelnemers met eLearning authoring tools

eLearning authoring tools gebruiken

Sinds eLearning (cursussen, modules, toetsen, micro-learnings etc) aan populariteit heeft gewonnen binnen het bedrijfsleven, de zorg en het onderwijs, valt het bijna niet meer weg te denken voor je eigen organisatie. 

Nu kun je eLearning varianten natuurlijk zelf programmeren, maar met het gebruik van authoring tools maak je het eLearning ontwikkelproces een stuk eenvoudiger.

Het grootste voordeel van het gebruiken van authoring tools is de snelheid en het gemak waarmee je zelf trainingen, modules, toetsen en cursussen voor deelnemers kunt ontwikkelen. Zo hebben authoring tools standaard “bouwblokken” om mee te werken en bieden ze verschillende functionaliteiten aan die je kunt inzetten om je eLearning interactief te maken. De meeste authoring tools leveren ‘responsive’ eLearnings op, waardoor de inhoud en de vormgeving zich aanpassen aan het device waarop geleerd wordt. Sommige tools leveren schaalbare eLearnings op, wat inhoudt dat het design hetzelfde blijft maar alleen groter of kleiner wordt weergegeven. 

Welk authoring tool je het beste kunt inzetten, hangt af van je situatie, de lesstof en je doelstellingen. Lees verder om erachter te komen welke tools geschikt zijn voor jou!

Kiezen tussen de tools

Voordat je deze keuze maakt voor een authoring tool is het verstandig om eerst voorwaarden op te stellen. “Waar moet de authoring tool aan voldoen?” is een essentiele vraag die nog wel eens vergeten wordt. Voordat je dus een keuze maakt tussen de verscheidene beschikbare tools is het handig om de volgende vragen te beantwoorden:

Hoe moet de eLearning eruit zien?
Ga na of je de vormgeving/huisstijl van je organisatie wilt verwerken in de eLearning. En vraag je af hoe en waar de eLearning te volgen moet zijn: op desktop, tablet, Smartphone. Er zijn tools waarmee je tot op de pixel op maat kunt ontwikkelen. In andere tools kun je kleuren aanpassen, maar ligt een deel van de vormgeving al vast. Ook op responsiveness is er veel verschil. 

Wie gaan er gebruik maken van de gemaakte eLearning en met welk doel?
Wie zijn de cursisten die de gemaakte eLearning gaan doorlopen? Waar bestaat de lesstof uit? Hoe complex is de lesstof? Wat zijn leervormen die je verwacht in te zetten? En voor welk type leerdoelen? Hoe snel wil je kunnen ontwikkelen en live gaan? Elk tool heeft ook op dit vlak eigen sterktes. 

Wie gaan de eLearnings ontwikkelen?
Wie gaan de eLearnings maken, onderhouden en bijwerken? En hoe bekend zijn zij al met het ontwikkelen van eLearning of ander lesmateriaal? Hoeveel affiniteit hebben ze met softwareprogramma’s? Er zijn tools waarmee je complexere interactieve eLearnings kunt maken en tools die minder mogelijkheden bieden, maar wel weer makkelijker te bedienen zijn. 

Hoe maak ik de eLearning cursus beschikbaar?
Hoe kunnen de cursisten de gemaakte eLearning module vinden? Is er een LMS (Leer management Systeem) beschikbaar waar de module geplaatst kan worden? Of moet de cursus beschikbaar moet zijn op het intranet van je organisatie? Welke technische publicatie heb je nodig voor het uitlezen van resultaten? De meeste tools bieden publicatie naar gangbare standaarden aan. 

Hoeveel mag de eLearning tool kosten?
Soms is de software om eLearning mee te maken gratis (d.m.v. een proefperiode of beperkte functionaliteit) maar in veel gevallen dien je de authoring tool aan te schaffen. Steeds vaker is dat geen eenmalig bedrag meer, maar een abonnementsvorm waarmee je dan wel ook automatisch updates krijgt. Prijzen zijn best verschillend en zijn goed om mee te nemen. Maak dus de afweging van hoeveel de authoring tool mag kosten én welke functionaliteit je hiervoor terug wilt.

 

 

De 3 best werkende authoring tools voor eLearning volgens Splintt

 

Er zijn verschillende authoring tools beschikbaar waar je gebruik van kunt maken. Elke authoring tool heeft eigen voor -en nadelen en daarom is het belangrijk om aan de hand van de eerder benoemde vragen na te gaan welk authoring tool het beste past bij je behoeften. Het is ook handig om even te kijken wie de klanten zijn van een authoring tool; sommige tools zijn beter afgestemd op een specifieke branche en zijn hiermee eenvoudiger in gebruik.

1. Articulate Rise
Articulate Rise is een eLearning tool waarmee je eenvoudig eLearning cursussen maakt binnen je webbrowser. What you see is what you get, is hier van toepassing. Je ontwikkelt je eLearning eigenlijk gelijk in de front-end. Elke cursus die gemaakt wordt met Articulate Rise is geoptimaliseerd voor responsive gebruik.

Articulate Rise kent 5 sterke eigenschappen die hier netjes op een rijtje staan. Wij voegen er graag 2 aan toe: het gemak van reviewen en aanpassen en de snelheid waarmee je kunt vertalen. 

Wij vinden Rise een erg fijn tool wanneer je snel, relatief goedkoop eLearning wilt ontwikkelen met niet al te complexe lesstof en een vrij recht-toe-recht-aan storyboard. Een softwaretraining kun je er niet zo goed mee maken en ook als je alternatieve scenario’s en paden wilt aanbieden, dan is Rise minder geschikt. Het ziet er op zich heel mooi uit, maar het volledig doorvoeren van een huisstijl is niet mogelijk.

Wel erg prettig is dus de snelheid waarmee je ontwikkelt en de frisheid van de leervormen die je kunt gebruiken. Wij hebben zelf een aantal extra’s getest en ontwikkeld, zodat we toch iets meer uit interactie kunnen halen als we dat nodig hebben.

2. Articulate Storyline
Articulate Storyline is de perfecte tool voor beginnende gebruikers, maar ook krachtig en divers genoeg voor meer geavanceerde gebruikers die meer mogelijkheden willen. De authoring tool maakt gebruik van een intuïtieve interface (een combinatie van Microsoft Powerpoint en een tijdslijn), waardoor er snel een mooi resultaat bereikt kan worden. Articulate Storyline is ideaal voor het maken van interactieve eLearning cursussen die niet responsive hoeven te zijn.

Je kunt gebruik maken van standaard templates, die een basis voor je cursus kunnen vormen. Qua vormgeving is er erg veel aanpasbaar, waardoor je een eigen huisstijl goed kunt implementeren. Er is vrij veel functionaliteit beschikbaar. Je kunt eenvoudig complexere vertakkingen maken, zodat je scenario’s kunt opbouwen waar je een deelnemer doorheen leidt.

Helaas kost het onderhouden van cursussen vrij veel tijd. Een ogenschijnlijk kleine aanpassing, kan al snel in de uren werk lopen. Storyline schaalt alleen (groter en kleiner) naar het gebruikte device. Daardoor kan content er ook opeens heel raar uitzien als het device te klein is. Het is niet responsive opgezet.

Wij vinden Storyline overall een zeer prettig authoring tool waarmee je echt mooie, rijke eLearnings kunt maken en met name geschikt voor desktop & tablet leren.

3. Lectora Publisher
Lectora Publisher is de authoring tool om eLearning cursussen zo uitgebreid én interactief mogelijk te maken. Met deze software ontwikkel je eenvoudig eLearnings waarbij je de volledige controle houdt over lay-out, interacties en dialoog.

Dankzij variabelen en toetsvragen kun je een zeer complete interactieve leerervaring creëren voor je cursist. Let wel op, Lectora Publisher is bedoeld voor de meer ervaren eLearning ontwikkelaar, waardoor beginners met eLearning tools flink wat meer tijd nodig zullen hebben om met deze tool zelf cursussen te maken.

Wij zetten Lectora graag in als we helemaal ‘blanco’ kunnen starten, met een design dat volledig is ontwikkeld voor een bepaald doel. Met Lectora heb je de meeste creatieve vrijheid. Dat is vooral prettig als er complexere interactieve eLearning cursussen ontwikkeld moeten worden. Met CSS en javascript, is er heel veel toe te voegen. eLearnings zijn volledig responsive.

 

Heb je hulp nodig bij het kiezen van een eLearning tool dat past bij jouw organisatie en wensen? Vraag ons gerust om advies!

Zoek je een oplossing voor jouw situatie?