+ 31 85 40 10 620 info@splintt.nl

Tip 3: Maak de content behapbaar

Vorige keren benoemde ik al dat het belang van gestructureerde informatie. Mocht je ze gemist hebben, dan kun je deze tips hier en hier teruglezen. Mijn derde tip gaat dieper in op het opdelen van informatie in kleinere chunks.

Een superrobot is onverslaanbaar

In mijn jeugd had je tekenfilmseries als Transformers, Mask, maar ook de Care Bears. Een van de wijze lessen die deze series bij mij hebben ingeprent is dat je samen sterker staat. Eén op één waren de transformerende auto’s best uit te schakelen, maar oh wee als ze hun krachten bundelden. Dan waren ze niet te stoppen. En dit werd helemaal duidelijk als meerdere van de robots opeens samen één superrobot gingen vormen. Een Robot met de hoofdletter R; onverslaanbaar.

Bied content aan in kleine stukjes

Zo is het ook met informatie. Als je alle informatie bij elkaar op één hoop gooit en dan tegelijk aanbiedt aan een deelnemer. Dan is dat Informatie met een hoofdletter I, niet te verslaan. Bied je diezelfde informatie aan in kleinere stukjes op een gestructureerde manier, dan is dit behapbaar voor de deelnemer. Dan wordt de informatie verslaanbaar. Ik vind het altijd leuk als ik pizza’s kan aandragen in mijn uitleg en ook hier past dit perfect. Het is voor iedereen lastig om zo’n ronde kaasfrisbee in zijn mond te passen, maar als je hem in stukjes snijdt is het prima te doen. Lekker ook. Zelfs kinderen kunnen dit treffend uitleggen met een grapje. Want hoe eet je een olifant? Juist, in stukjes.

Hoe behapbaarder het stukje informatie, hoe beter. Een natuurlijke opdeling die je hiervoor kunt gebruiken in een e-learningmodule is per slide. Een e-learningmodule is niet hetzelfde als een boek; als je naar een volgende slide gaat, is dit niet hetzelfde als verder lezen op de volgende bladzijde. Je moet het eerder zien als doorgaan naar een volgend hoofdstuk. Iedere slide vertelt een apart verhaal. Zorg dat je steeds afgebakende content per slide behandelt. Gaat een verhaal verder op een nieuwe slide, dan kan dat, maar maak dit dan duidelijk aan de deelnemer. 

Maak content verslaanbaar

De wijze les die ik probeer in te prenten: maak jouw informatie verslaanbaar. Deel deze op en houd je doelgroep in gedachten. Hoeveel informatie denk je dat deze doelgroep tegelijk aankan?

Eerdere tips

  1. Een goede opbouw
  2. Een e-learning tekst schrijven
Zoek je een oplossing voor jouw situatie?

Plan eenvoudig een belafspraak of een Zoom-meeting in met één van onze eLearning experts. We laten je graag meer zien met behulp van een demo!

Of laat je vraag achter en dan nemen wij contact met je op.