+ 31 85 40 10 620 info@splintt.nl

Zelf doen of uitbesteden?

Bij Splintt hebben we intern regelmatig een discussie over zelf doen of uitbesteden. Over software functionaliteiten, make or buy? Over het produceren van video’s of foto’s, zelf schieten of een partij aanhaken? Over het maken van animaties of cartoons, hebben we de tijd en kunde of moeten we extern kijken? Dit zal niet anders zijn bij bedrijven die eLearning willen ontwikkelen voor hun medewerkers. Kunnen we dit zelf? Moeten we dit uitbesteden? Of is er misschien iets kant-en-klaars op de markt dat goed aansluit?

Het antwoord op deze vraag is niet altijd zo vanzelfsprekend als je misschien denkt. Ik ga proberen uit te leggen waarom, maar daarvoor doe ik wel een drietal gewaagde aannames:

  1. eLearning ontwikkelen is niet jullie core business
  2. de eLearning gaat doorlopen worden door een substantieel aantal medewerkers
  3. je wilt dat jullie medewerkers wat leren van de eLearning

Met deze aannames in gedachten zal ik een aantal scenario’s schetsen. Om te beginnen een situatie waarin een groot technisch bedrijf gaat werken met nieuwe technologie. Super complexe materie en ze willen duizenden medewerkers deze materie laten doorgronden om het vervolgens zelf te kunnen toepassen. Deze medewerkers zijn allemaal hoog opgeleid en gewend om met soortgelijke technologie te werken. Dit doen ze dagelijks. Wat denk je, is dit een eLearning die makkelijk intern opgepakt kan worden of is dit zo belangrijk en moeilijk dat een specialist dit beter kan overnemen? Het zal je misschien verbazen, maar dit kan het bedrijf prima zelf oppakken. De medewerkers kunnen prima met deze informatie uit de voeten, en zullen intrinsiek gemotiveerd zijn om de technologie tot zich te nemen. Het gaat ze helpen bij het uitvoeren van hun dagelijkse werkzaamheden. Al zet je een PowerPoint of Word-bestand voor ze online, dan bereik je waarschijnlijk nog steeds je doel.

Hele andere situatie, zelfde bedrijf. Ze willen dat iedereen veilig werkt. Simpele regeltjes. Geen materialen op de verkeerde plek leggen, altijd een helm op, en houd nou toch die reling vast. Ze willen alle medewerkers bereiken en het aantal incidenten moet omlaag. Kan niet lastig zijn, toch? Misschien raad je het al, maar dit is dan weer wel een uitdaging. Een gedragsverandering teweeg brengen bij zo’n grote diverse groep over een onderwerp waar ze niet verveeld mee willen worden, hoe doe je dat? Leg je ze de regels uit? Nee, die kennen ze al. Laat je ze inzien wat de gevolgen zijn als ze zich er niet aan houden? Mwah, houdt jou dat tegen om naar Mac te gaan? Maar wat dan wel? Dat vraagt om een diepgaande analyse van de doelgroep. Het is essentieel om uit te zoeken wat hen beweegt, waarom ze de regels (soms) negeren, wat ze nodig hebben om te veranderen. Hier lijkt het niet slim om zelf te gaan ontwikkelen, en heeft een extern bedrijf gespecialiseerd in leeroplossingen zeker meerwaarde.

Uiteraard is capaciteit ook altijd nog een afweging. Als tijd een probleem is, kun je altijd nog overwegen om het bouwen uit te besteden. En als drie aannames voor jullie niet opgaan, dan wordt de keuze ook een stuk makkelijker: hebben we zelf de tijd, dan klussen we het zelf in elkaar; hebben we het te druk en is er budget, dan besteden we het uit.

Oh, en om terug te komen op iets kant-en-klaars vinden op de markt dat perfect aansluit bij jullie medewerkers, dat is een beetje de eenhoorn van de eLearning-wereld. Zacht gezegd, heel moeilijk te vinden.

Zoek je een oplossing voor jouw situatie?

Plan eenvoudig een belafspraak of een Zoom-meeting in met één van onze eLearning experts. We laten je graag meer zien met behulp van een demo!

Of laat je vraag achter en dan nemen wij contact met je op.