+ 31 85 40 10 620 info@splintt.nl

Stagelopen vanuit je eigen slaapkamer: kan dat wel?

De één vindt het een heerlijk idee, de ander moet er niet aan denken: vanuit thuis stagelopen. Door de corona crisis zijn vrijwel alle studenten genoodzaakt om dit te doen. Maar wat zijn nou de voordelen van thuis stagelopen en heerst er een ‘’fear of missing out’’? In deze blog neem ik jemee in mijn leven als thuiswerkend stagiair binnen Splintt.

Even voorstellen

Mijn naam is Luka Banovic en ik ben stagiair in het content team van Splintt. Ik studeer Learning & Development aan de HAN en zocht voor mijnderdejaars stage een leuk en modern eLearning organisatie om meer te leren over de wereld van eLearning. In november kwam ik middels LinkedIn in aanraking met het team achter Splintt. Ik mocht op gesprek komen om het te hebben over een eventuele stageplaats en kreeg die dagte horen dat ik per 1 februari bij het content team kon aansluiten. Ik was over het dolle heen en kon niet wachten om te beginnen. De volgende stap was de on-boarding, niet wetende dat dit mijn laatste keer op kantoorzou zijn.

Met veel enthousiasme gestart

Mijn on-boarding vond eind maart op kantoor plaats. Hier leerde ik de drie andere stagiaires kennen die het sales team kwamen versterken. Dit was dan ook de laatste keer dat wij elkaar zagen. Een dag later kregen we namelijk te horen dat we allemaal zo veel mogelijk thuis moeten werken. Gelukkig hadden wij op tijd een werklaptop meegekregen om zo vanuit thuis aan de slag te kunnen. Op mijn slaapkamer op de bovenste verdieping had ik vervolgens een mini kantoortje weten te bouwen. Ik had mijn huisgenoten verteld dat ik thuis werk, zodat ze niet al te veel herrie maken, en was klaar om te beginnen met mijn stage vanuit thuis.

Verdeelde meningen over thuis stagelopen

Als ik aan iemand vertel dat ik vanuit thuis stageloop dan merk ik dat de meningen hierover gauw verdeeld zijn. De één vindt het heerlijk omdat je vanuit je bed alles kan doen. Gevaar is dan wel dat je sneller afgeleid raakt. De ander vindt het idee juist minder aangezien thuis stagelopen tenkosten gaat van de totale beleving. De realiteit is echter dat thuis stagelopen goed te doen is en het net zo waardevol kan zijn als op kantoorwerken. Thuis een eLearning opzetten en aanleveren geeft, naar mijn mening, net zoveel voldoening als dat vanuit kantoor doen, misschien zelfs meer! Binnen Splintt zorgen wij er samen voor dat bij iedereen het thuiswerken zo goed mogelijk verloopt. Iedere ochtend hebben we een daily meeting waarin we kort even met elkaar praten en de dag bespreken. Programma’s zoals Slack en Zoom zorgen ervoor dat we in contact blijven en elkaar altijd kunnen bereiken. Er wordt dus alles aan gedaan om het thuiswerken zo goed mogelijk te laten verlopen, corona of geen corona.

Maak het makkelijk voor jezelf

Het werken in een motiverend teamverband zet je al een eind op weg. Er zijn nog een paar andere dingen die je ook zelf kan doen om het thuis stagelopen voor jezelf makkelijk te laten verlopen. Hetgeen wat bij mij hierhet meeste het meest heeft geholpen is het volgende:

Durf je collega’s lastig te vallen met jouw vragen/opmerkingenDoordat je thuis werkt kun je niet iets face to face aan jouw collega’svragen. Het is daarom belangrijk om niet bang te zijn om jouw collega’s in te schakelen door ze te Slacken, mailen of te appen zodra je ergens een vraag over hebt. Je ziet dan gelijk of je nu of later geholpen kan worden. Probeer daarnaast om altijd up-to-date te blijven van de taken die tussendoor gedaan kunnen worden. Vraag dit na bij je collega’s, ze zullen er blij mee zijn!

Gebruik je huisgenoten als uitlaatklepHet thuiswerken kan je naar het hoofd stijgen als je er constant mee bezig bent. Maak daarom tussen je breaks door gebruik van jouw huisgenoten. Vertel ze over waar je mee bezig bent en hoe het eindresultaat er uit ziet. Dit zorgt voor interactie en een frisse blik opje project!

Een noise canceling koptelefoon doet wonderenNaast dat het de focus stimuleert zorgt een noise cancelling koptelefoon er ook voor dat je het geruis van buitenaf niet meer hoort. Heerlijk voor als je even echt aan de bak moet of een vergadering gepland staat.

Het is natuurlijk erg vervelend dat iedereen nu thuis moet werken en de momenten bij het koffiezetapparaat ontbreken, maar dat hoeft niet te betekenen dat thuiswerken er minder op is. Door de leuke collega’s en de tips die ik toepas kan ik zeggen dat ik een hele fijne stageplek heb gevonden. Mijn ervaring in de eerste drie weken is tot nu toe alleen maar positief. Ik ben benieuwd hoe dit over een paar maanden zal zijn; lees dit terug in de volgende blog!

Zien waar Luka aan heeft gewerkt?