+ 31 85 40 10 620 info@splintt.nl

E-learning versus eLearning?

Wat is de correcte manier van schrijven? En waarom?

Wat is E-learning/eLearning?

De term is een verzamelnaam voor het maken en ontwerpen van leersituaties met behulp van internettechnologie. Met behup van software systemen -en tools wordt het mogelijk gemaakt om leersituaties online en op elk apparaat te volgen. Hierbij kan het gaan om een volledige online leeromgeving maar ook om losstaande leeractiviteiten die via een website of app gevolgd kunnen worden.

E-learning is in feite dus een breed begrip voor online leren. Wij zien het vooral als een instrument voor het succesvol overbrengen van kennis en vaardigheden én het vergroten van bewustzijn, ongeacht de specifieke leervorm. De effectiviteit van zo’n leerinstrument hangt af van de doelgroep waardoor deze wordt ingezet en de inhoud die wordt overgebracht met het leerinstrument.

Wij merken dat steeds meer organisaties en personen zowel de term ‘E-learning’ als ‘eLearning’ gebruiken. Maar wat is nou de correcte benaming en zit er een verschil tussen?

Koppelteken of niet?

Volgens de Nederlandse spelling is ‘e-learning’ de correcte manier van schrijven. Volgens de Nederlandse spelling is een koppelteken nodig waneer je 2 afzonderlijke woorden aan elkaar wil schrijven. Koppeltekens worden ook vaak gebruikt wanneer nieuwe woorden worden uitgevonden uit bestaande woorden, zoals het geval bij E-learning. De ‘E’ staat hierbij voor het elektronische component, namelijk het internet, de telefoon, computer, beeldscherm of tablet. Het woord ‘learning’ gaat, zoals je al weet, over het leeraspect. Aangezien het woord ‘e-learning’ een Engels woord van origine is, mag je dus ook de andere Engelse benaming van gebruiken, namelijk ‘eLearning’. Eigenlijk dus hetzelfde als e-mail en email.

Oké, je weet nu wat de correcte spelling is. Maar waarom schrijven sommige mensen en organisaties dan toch ‘eLearning’?

Een blik op de zoektrends.

Koppeltekens vervagen na verloop van tijd. Een handige manier om te kijken hoe trends veranderen is door gebruik te maken van Google Trends. Hierbij krijg je inzicht in waar mensen naar zoeken, wanneer ze hier naar zoeken, en hoe deze zoekopdrachten veranderen door de tijd heen. Zo is dit gebeurd met e-mail, waarvan 25% in 2004 nog het zo schreef, en dit inmiddels is gedaald naar 2%. Dit is een duidelijk voorbeeld van een trend waarbij het koppelteken in e-mail langzaamaan vervaagt is en mensen nu vooral zoeken op email.

Hetzelfde zien we nu gebeuren met e-learning. Waar e-learning qua zoekvolume/trend is gedaald, steeg elearning juist veel! Zo zie je links de verhouding in zoekgedrag eLearning/E-learning over een periode van 12 maanden en kan je in de rechter-afbeeldingen de verhouding zien van 2004-heden. Een opmerkelijk verschil en het is duidelijk dat men steeds meer zoekt op ‘elearning’. Reden genoeg om hierop in te spelen als aanbieder van eLearning oplossingen!

(zoekgedrag afgelopen 12 maanden)

blank

(zoekgedrag 2004-heden)

Concluderend..

Hoe jij en ik besluiten om E-learning te spellen is onze eigen keuze. Maar op basis van bovenstaande uitkomsten zien wij een trendshift van E-learning naar eLearning. Om deze reden gebruiken wij een combinatie van E-learning en eLearning, waarbij we voorlopig de focus houden op de, technisch-gezien juiste, vorm van spellen: E-learning!

benieuwd naar wat wij kunnen met e-learning?