+ 31 85 40 10 620 info@splintt.nl

Hoe maak je zelf een online cursus?

zelf trainingen en cursussen ontwikkelen doe je met deze 3 stappen

Tegenwoordig heb je niet meer dan een computer met internet nodig om nieuwe kennis of vaardigheden te ontwikkelen. De populariteit van online cursussen blijft in een rap tempo toenemen, zeker nu ook het thuiswerken steeds populairder wordt. Het wordt steeds meer aantrekkelijk om een online cursus als leermiddel in te zetten als je kijkt naar de vele mogelijkheden die een eLearning met zich meebrengt. Alleen, al deze mogelijkheden kunnen er ook voor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Want waar moet je nou beginnen als je zelf een online cursus wilt maken?

Waarom een eLearning of online cursus?

Een online cursus is dé oplossing als je jouw doelgroep het leren makkelijk en flexibel wilt maken. Met online leren heb je namelijk zelf in de hand waar en wanneer je leert. Naast het flexibele leren, zorgt een online cursus ook voor variatie in het leren. Wist je dat je slechts 20% van de leerstof onthoudt als je leert door alleen maar te lezen? Een online cursus kan dit percentage opkrikken naar 90% doordat de leerstof interactief gemaakt kan worden. Geen wonder ook dat een online cursus bij velen ook de voorkeur heeft!

Zelf een online cursus maken

Hoe jouw online cursus eruit komt te zien is sterk afhankelijk van jouw doelgroep en ervaring met eLearning. Je hebt de keuze uit een simpele module met weinig interactie tot aan een op maat gemaakte virtuele leeroplossing en alles daar tussenin. Maar hoe kies je nou het juiste pad om een passende online cursus te maken? Hieronder gaan we in op de drie stappen die jou op weg zullen helpen bij het maken van een online cursus.

 

1. Het begint met een idee

Een online cursus ontwikkelen gebeurt in fases. De eerste fase is de oriëntatiefase waarin je voor jezelf nagaat wat het onderwerp, doel en de aanleiding is van jouw online cursus. Hierbij is het belangrijk om jezelf af te vragen hoe groot de leervraag is van jouw doelgroep en hoe het uiteindelijke script eruit moet komen te zien. Begin daarom eerst met een kleinschalig marktonderzoek om de vraag en behoeftes van jouw doelgroep vast te stellen. Op basis daarvan kun je een script maken. Een script beschrijft de inhoud en vormt de ruggengraat van jouw online cursus.

2. Het opzetten van jouw online cursus

Nadat je het script van jouw online cursus rond hebt, is het tijd om een geschikte online leeromgeving uit te zoeken om jouw eLearning in te maken. Er zijn drie manieren om aan een learning management system (LMS) te komen; semi-gratis, betaalde dienst of uitbesteding.

Je kan gratis een online cursus maken met de plug-ins van WordPress. Hierbij heb je ook de mogelijkheid om te upgraden naar een pro-versie waardoor je meer mogelijkheden krijgt. WordPress is de goedkoopste manier om aan een LMS te komen, maar je bent over het algemeen lang bezig met ontwikkelen. Binnen WordPress kun je bijvoorbeeld gebruik maken van Learnpress, Lifter LMS en Learndash.

Naast WordPress kun je ook gebruik maken van betaalde diensten. Op internet kun je eLearning organisaties zoals Splintt vinden die passende leeroplossingen aanbieden voor jouw idee. Hierbij kun je kiezen uit 100% maatwerk (ontwikkelen op basis van jouw wensen) of 50% maatwerk (ontwikkelen op basis van formats templates), wat een stuk goedkoper is. Het gebruik maken van deze diensten kost echter veel meer dan de betaalde plug-ins van WordPress, maar ze zorgen er wel voor dat jouw online cursus er uiteindelijk een stuk professioneler uit komt te zien. Zoektermen die je kunt gebruiken om een geschikte dienst te vinden zijn ‘’kant-en-klaar eLearning’’, ‘’LMS software en tools’’ en ‘’eLearning leerplatform’’.

Als laatst kun je ook jouw online cursus uit laten besteden door een eLearning organisatie. Hierbij worden al jouw zorgen uit handen genomen, van het maken van een script tot aan het uiteindelijke product. Dit is de prijzigste maar wel meest professionele optie om een online cursus te maken.

1. Uitrollen van de online cursus

De laatste fase is het uitrollen van de online cursus. In de oriëntatiefase heb je marktonderzoek gedaan om erachter te komen wat de vraag en behoefte is van jouw doelgroep. Nu moet alleen nog het eindproduct bij de doelgroep terecht komen. Hiervoor heb je een leerplatform nodig dat ontworpen is op beschikbaarheid, schaalbaarheid en veiligheid. Phillpaper is hier een goed voorbeeld van. Met Phillpaper kun je jouw online cursus super snel uitrollen en zelfs leerervaringen van gebruikers opslaan.

Dit waren de drie tips om jou op weg te helpem met het ontwikkelen van jouw eigen online cursus. Mocht je nog meer inspiratie willen, neem dan eens een kijkje op de website van Splintt. Hier vind je o.a. klantdemo’s en kun je altijd terecht voor hulp en advies bij het ontwikkelen van eLearning. Veel succes met het ontwikkelen van jouw eigen droom cursus!

Heb je hulp nodig bij het kiezen van een eLearning tool dat past bij jouw organisatie en wensen? Vraag ons gerust om advies!