Pas op voor WhatsApp fraude
Tegenwoordig kun je zelfs je vrienden niet meer vertrouwen. Niet omdat je vrienden niet te vertrouwen zijn, maar omdat je vrienden misschien je vrienden niet zijn. En dan bedoel ik niet dat je geen vrienden meer hebt. Ik bedoel dat duistere figuren met snode plannen vrij makkelijk net kunnen doen alsof ze een van je vrienden zijn. Ik heb het over WhatsApp-fraude. Dit jaar overkomt dat mensen namelijk vier keer zo vaak als vorig jaar. Oké, technisch gezien kan ik alleen zeggen dat het vier keer zo vaak gemeld wordt. Toch vind ik het aannemelijker dat het vaker gebeurt, dan dat mensen opeens veel vaker de neiging hebben om het te melden.
Het aantal meldingen is rond de 10.000 en meer dan 1.000 daarvan was daadwerkelijk slachtoffer. In totaal overhandigden zij 3,3 miljoen euro. Dat zijn geen kleine bedragen, gemiddeld meer dan 3.000 euro per slachtoffer. Daar kun je aardig wat hamburgers voor halen, zullen we maar zeggen.
Alles goed en aardig met dat geld, door mijn hoofd gaan alleen nog veel vervelendere scenario’s. Wat nu, als je net op het verkeerde moment…
…uitnodigingen rondstuurt voor een feestje, en je moet die oplichters een avond entertainen in plaats van je vrienden.
…je relatie per WhatsApp-bericht beëindigt, en je moet voor de tweede keer de moed verzamelen om die laffe actie te herhalen.
…besluit om eindelijk op te biechten dat je het eng vindt om alleen naar bachata-les te gaan en vraagt of een vriend(in) meegaat met je, ik gok datje er nog behoorlijk alleen voor staat.
…een vriend(in) een booty call berichtje stuurt, ze zullen ’s nachts maar opeens aan je deur staan.
…zelf in een noodsituatie verkeerd en snel geld nodig hebt, kleine kans dat deze figuren je dan helpen.
Volop redenen dus om je WhatsApp te beveiligen met een toegangscode, en enorm achterdochtig zijn als iemand plots je hulp (of vooral geld) nodig heeft. Niet minder hulpvaardig, maar wel even checken of je vrienden echt je vrienden zijn.