Menu

Tip 3/8: Zo maak je content behapbaar

Philip van der Eijk

Philip van der Eijk

12 feb 2019 Leestijd 3 minuten

Vorige keren benoemde ik al dat het belang van gestructureerde informatie. Mocht je ze gemist hebben, dan kun je deze tips hier en hier teruglezen. Mijn derde tip gaat dieper in op het opdelen van informatie in kleinere chunks.

Een superrobot is onverslaanbaar

In mijn jeugd had je tekenfilmseries als Transformers, Mask, maar ook de Care Bears. Een van de wijze lessen die deze series bij mij hebben ingeprent is dat je samen sterker staat. Eén op één waren de transformerende auto’s best uit te schakelen, maar oh wee als ze hun krachten bundelden. Dan waren ze niet te stoppen. En dit werd helemaal duidelijk als meerdere van de robots opeens samen één superrobot gingen vormen. Een Robot met de hoofdletter R; onverslaanbaar.

Bied content aan in kleine stukjes

Zo is het ook met informatie. Als je alle informatie bij elkaar op één hoop gooit en dan tegelijk aanbiedt aan een deelnemer. Dan is dat Informatie met een hoofdletter I, niet te verslaan. Bied je diezelfde informatie aan in kleinere stukjes op een gestructureerde manier, dan is dit behapbaar voor de deelnemer. Dan wordt de informatie verslaanbaar. Ik vind het altijd leuk als ik pizza’s kan aandragen in mijn uitleg en ook hier past dit perfect. Het is voor iedereen lastig om zo’n ronde kaasfrisbee in zijn mond te passen, maar als je hem in stukjes snijdt is het prima te doen. Lekker ook. Zelfs kinderen kunnen dit treffend uitleggen met een grapje. Want hoe eet je een olifant? Juist, in stukjes.

Hoe behapbaarder het stukje informatie, hoe beter. Een natuurlijke opdeling die je hiervoor kunt gebruiken in een e-learningmodule is per slide. Een e-learningmodule is niet hetzelfde als een boek; als je naar een volgende slide gaat, is dit niet hetzelfde als verder lezen op de volgende bladzijde. Je moet het eerder zien als doorgaan naar een volgend hoofdstuk. Iedere slide vertelt een apart verhaal. Zorg dat je steeds afgebakende content per slide behandelt. Gaat een verhaal verder op een nieuwe slide, dan kan dat, maar maak dit dan duidelijk aan de deelnemer.

Maak content verslaanbaar

De wijze les die ik probeer in te prenten: maak jouw informatie verslaanbaar. Deel deze op en houd je doelgroep in gedachten. Hoeveel informatie denk je dat deze doelgroep tegelijk aankan?

Eerdere tips
 1. Een goede opbouw
 2. Een e-learning tekst schrijven

Nog een blog lezen?

 • Tip 8/8: het stellen van de juiste vragen

  Leestijd 4 minuten

  Deze achtste en laatste tip gaat in op het toepassen van vragen in e-learningmodules. Het...

 • Tip 7/8: Maak het jezelf makkelijk

  Leestijd 2 minuten

  Mijn zevende tip gaat over een stapje terugdoen, ook al gaat dat tegen je natuur in. Heb je dat...

 • Tip 6/8: Maak het concreet

  Leestijd 2 minuten

  Mijn zesde tip voor het schrijven van goede e-learningmodules gaat in op de inhoud en het...

 • Tip 5/8: Verplaats je in de deelnemer

  Leestijd 3 minuten

  In mijn vorige blog sprak ik al over de essentie van de stof en daar wil ik nog even op...