Menu

Tip 6/8: Maak het concreet

Philip van der Eijk

Philip van der Eijk

01 apr 2019 Leestijd 2 minuten

Mijn zesde tip voor het schrijven van goede e-learningmodules gaat in op de inhoud en het praktisch toepasbaar maken van de stof.

In veel theorieboeken voor rijopleidingen vind je mooie helikopterviews van kruispunten. De lesauto rijdt op de kruising af, er komt een voetganger van rechts, een brommer van links en de tram die van de andere kant aankomt slaat af naar links waardoor deze het pad van de lesauto kruist. Wie mag er eerst, is de vraag. Makkie, rechts heeft voorrang, en een tram gaat altijd voor, de voetganger moet even wachten met oversteken. Dus tram, lesauto, brommer, voetganger. Mooi. Laten we nog 88 van dit soort situaties doornemen!

In de praktijk is het toch echt anders.

Honderd situaties verder (12 extra, voor de zekerheid) stap je zelf in die lesauto. Op de eerste straathoek raak je in paniek. Want ja, je weet de regels wel, maar vanuit dit oogpunt heb je het nog nooit gezien. En je weet wel waar jouw rechts zit, maar je verplaatsen in de overige verkeersdeelnemers is zo makkelijk niet. Zeker nu je niet meer in je helikopter zit.

Ditzelfde is vaak een probleem bij het schrijven van e-learningmodules. Beleid is vaak zodanig opgesteld dat deelnemers moeite hebben met het vertalen naar de praktijk. Daarom is het belangrijk om niet in algemene termen te praten maar om de materie zo praktisch en concreet mogelijk te brengen. Verzin scenario’s die de deelnemers tijdens hun werk kunnen tegenkomen. Laat ze de kennis toepassen in praktijksituaties. En hoe mooi en overzichtelijk de helikopterview soms ook is, trap niet in de valkuil van het abstract maken. Maak het concreet.

Eerdere tips
 1. Een goede opbouw
 2. Een e-learning tekst schrijven
 3. Maak de content behapbaar
 4. Hou het bij de essentie
 5. Verplaats je in de deelnemer

Nog een blog lezen?

 • Tip 8/8: het stellen van de juiste vragen

  Leestijd 4 minuten

  Deze achtste en laatste tip gaat in op het toepassen van vragen in e-learningmodules. Het...

 • Tip 7/8: Maak het jezelf makkelijk

  Leestijd 2 minuten

  Mijn zevende tip gaat over een stapje terugdoen, ook al gaat dat tegen je natuur in. Heb je dat...

 • Tip 5/8: Verplaats je in de deelnemer

  Leestijd 3 minuten

  In mijn vorige blog sprak ik al over de essentie van de stof en daar wil ik nog even op...

 • Tip 1/8: Een goede opbouw voor e-learning

  Leestijd 6 minuten

  Een van mijn grootste persoonlijke frustraties is dat als ik mensen spreek over e-learning, deze...